UZUN LAW OFFICE

EKONOMİK YAPTIRIMLAR HUKUKU


Uluslararası ilişkiler anlamında yaptırımlar en temel ifadeyle devletlerin istenmeyen davranışlarını veya eylemlerini yeteri miktarda zararla veya en azından hissedilir bir tehdit ile önleme amacıyla yapılan girişimler olarak tanımlanmaktadır.

Bu yaptırımlar devlet üzerinde etkili olsa da hedef ülkedeki sivil halk üzerinde olumsuz birtakım sonuçları da olmaktadır.

Başlıca yaptırım yöntemleri olarak dış ticaret yasakları, teknik ve finansal yardım kesintileri, bir takım bankacılık işlemlerinin durdurulması, hesapların dondurulması, sözleşmelerden çekilme, taşınır ve taşınmaz satışı engelleri, müsadere, diplomatik sınırlamalar, seyahat ve çalışma yasakları örnek olarak sayılabilecektir.

Her ne kadar ekonomik Yaptırımlar yabancı hukuk düzenlemeleri kapsamında kalsa da mevcut küresel ekonomik sistem nedeniyle anılan düzenlemeler iş adamları ve şirketler bakımından;

- Para transferlerinin durdurulması ve geri çevrilmesi
- Banka hesaplarının kapatılması,
- Mal varlıkların dondurulması,
- Hukuk davaları ile muhatap olma
- Ceza davaları ile muhatap olma
- Para cezaları
- İtibar Kaybı
- Sözleşmelerin İfa problemi
- Müşteri ve iş kaybı

Gibi olumsuz sonuç ve riskleri gündeme getirme imkânı bulunmaktadır. Gerek ABD Ceza Mahkemesinde yürütülen dava ve OFAC süreçlerinin takibi esansında edindiğimiz bilgi ve tecrübeler sayesinde anılan risklerin yönetilmesi ve hukuki süreçlerin takibi alanında danışmalık ve destek verme imkânı bulunmaktadır.